Pocítim rozdiel medzi implantátmi a skutočnými zubami?

Pacienti, ktorým boli zavedené zubné implantáty, pociťujú určitý rozdiel medzi nimi a svojimi vlastnými zubami. Prirodzený zub je totiž niečo, čo vytvorila príroda. Štrbina medzi koreňom zuba a priľahlou kosťou je vyplnená väzivovým tkanivom, tzv. periodonciom, ktoré zabezpečuje ukotvenie zubov v kosti, ich výživu a inerváciu. Nervové tkanivá periodoncia potom reagujú na nadmerný tlak, pôsobiaci na zub, obmedzením svalovej činnosti, a tým predchádzajú možnému rozštiepeniu zuba.

Hlavným rozdielom medzi prirodzenými zubami a implantátmi je teda prítomnosť periodoncia, ktoré zaniká okamžite po extrakcii zuba. Periodoncium zabezpečuje taktiež prívod krvi do okolitého tkaniva a mikropohyby prirodzeného zuba pri jeho zaťažení. Tieto mikropohyby nie sú prítomné pri implantátoch, pretože jeho spojenie s okolitou kosťou je pevné, bez vmedzereného mäkkého tkaniva.

Rozdiel medzi skutočnými zubami a implantátmi takmer nepocítite.

Zubné implantáty sú pevne ukotvené v čeľusti pacienta pomocou procesu, nazývaného osseointegrácia. To znamená, že povrch implantátu vytvára priame spojenie s okolitou kosťou. Vzhľadom k tejto vysokej stabilite nemusíte mať obavy z toho, že sa Vám pri žuvaní, alebo pri hovorení uvoľnia, ako je to pri snímateľnýh zubných náhradách. Zubné implantáty splynú s vašimi prirodzenými zubami, pretože sú s nimi tvarovo aj farebne zladené a vyžarujú prirodzený lesk, takže sa nemusíte obávať toho, že by si ich Vaše okolie všimlo.

Zubné implantáty boli prvýkrát zavedené v roku 1965. Odvtedy sa technológie vylepšili a súčasné moderné implantáty sú ešte dostupnejšie a kvalitnejšie ako kedysi – vyzerajú prirodzene, jednoduchšie sa s nimi žuje, skoro ako s vlastnými zubami. Zubnými implantátmi môžeme nahradiť samostatný zub, viacero zubov, alebo celý zubný oblúk.

Starotlivosť o zubné implantáty, najmä hygiena, je veľmi dôležitá. Pretože rovnako ako pri zuboch vlastných, sa na povrchu a v okolí zubných implantátov vytvára zubný povlak, ktorý je potrebné každodenne odstraňovať. Zubný povlak je totiž zdrojom baktérií, ktoré môžu byť príčinou deštruktíneho zápalového procesu tkanív v okolí implantátov, tzv. periimplantitídy. Tento proces vedie následne k úbytku okolitej kosti, až uvoľneniu implantátu. Okrem každodennej domácej hygieny sú rovnako dôležité pravidelné prehliadky u Vašeho zubného lekára, minimálne dva krát ročne a návštevy u dentálneho hygienika, aby Vaše zuby, implantáty a ďasná zostali v skvelej kondícii a slúžili Vám čo najdlhšie.

4 comments on “Pocítim rozdiel medzi implantátmi a skutočnými zubami?”
  • Dobrý deň! Prosím o radu.Mam protézu hornú snimatelnu robený už 2x, pretože stále som mala opuchnuté a boľavé ďasná/aj po zabrusovani protéz,tam kde som to mala najviac citlivé..Absolvovala som aj dentálnej testy, vyšla mi alergia na titán.Som zúfalá,neviem ako ďalej postupovať.Poradte prosím.Dakujem.

    • Dobrý deň, pani Anna

      Ďakujeme, že ste sa obrátili na Smile clinic ohľadom protézy.
      Kontaktovali sme Vás e-mailom.

      S pozdravom

      Tím Smile clinic

  • Dobrý deň. Tiež by som rada vedela cenu za hornu nasadu 12 zubov. Spodné mam celkom ako tak. Tie by som chcela skor mat bielsie.ďakujem za odpoved

    • Dobrý deň p. Monika,
      na Váš email sme Vám poslali cenovú kalkuláciu.
      V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.